Cancerpatienter tillbaka i arbete

Många cancerpatienter är sjukskrivna medan behandlingen pågår. Många behöver också vara sjukskrivna en tid efter avslutad behandling. Efter en längre sjukdomsperiod kan det kännas oöverstigligt att återgå till arbetet. En del kan känna sig trötta och tycka att det är svårt att återgå till heltidsarbete eller att klara av sina arbetsuppgifter.

För många cancerpatienter är det en stor fördel att kunna fortsätta att arbeta under behandlingen. Det finns studier som visar att sådana patienter klarar sig bättre rent funktionsmässigt både under och efter behandling.

Det är inte nödvändigt att arbeta heltid, det går bra att ha en graderad sjukskrivning från 1–100 %. Därmed är det möjligt att kunna jobba lite trots pågående behandling. För många är cancersjukdom förenad med förlust. Förlust av jobb eller arbetsförmåga kan förstärka den förlusten. Genom att fortfarande arbeta deltid kan känslan av förlust reduceras.

cancer working

Tillsammans med distriktsläkaren och arbetsgivaren kan cancerpatienter komma fram till lösningar eller eventuella andra anpassade arbetsuppgifter. Till skillnad från cancerpatienter, människor som lider av impotens kan fortfarande fick arbeta även efter diagnosen, men precis som cancer, orsakar det depression.

Vilken information som ska förmedlas till kollegor när patienten kommer tillbaka till arbetet kan diskuteras med läkaren, närstående och närmaste chef eller kollega.

Cancerpatienter och livsstil

Livsstil och hälsa har ett nära samband. Livsstilen kan vara sådan att vi försätter oss i en situation som innebär ökad risk för cancersjukdom, och motsatt kan vi påverka hälsan och förebygga cancersjukdom genom sunda vanor.

Kosten spelar en viktig roll. En förnuftig och hälsosam kost kan motverka många cancersjukdomar och har positiv effekt på utvecklingen av cancer. Fysisk aktivitet spelar också en viktig roll för regleringen av energibalansen. Samspelet mellan kost och fysisk aktivitet har stor betydelse för en sund livsstil.

Det är viktigt att cancerpatienter tar hand om sig själva på ett sätt som gör att de får både fysisk och psykisk energi.